Konyhai csótány

 

 
A konyhai csótány világszerte elterjedt  faj, mely hazánkban is gyakran előfordul. Itthon gyakran közönséges csótánynak, svábbogárnak is hívják.
A kifejlett példányok 20-27 mm-es nagyságúak és általában vöröses- sötétbarna színűek, nem képesek repülni, hosszú csápjuk van. A kisebb méretű csótányok még nem kifejlettek, ők általában a nimfák, a fejlődésben lévő példányok, esetleg más fajok. 
 
Általában szerves hulladékkal táplálkoznak. Az élelmiszerek elfogyasztásával ezeket be is szennyezhetik. Éhezést jól tűrik a csótányok, de vízszükségletük nagyon magas, így elsősorban a vizes helyiségekben fordulnak elő, konyhában, fürdőszobában, illetve emeletes házak esetében a vizes strangokban, lefolyók környékén. 
 
Fontos megjegyezni, hogy általában éjszakai életmódot folytatnak, tehát éjjel valószínűbb a megjelenésük. Nagyobb populációjú csótánykolónia esetén azonban nappal is észlelhető a mozgásuk és jelenlétük. Napközben a csótányok előszeretettel bújnak el sötét helyeken, résekben, repedésekben. 
 
Aktívan, tehát egyik lakásból a másikba, illetve passzív módon, a csótány vagy petetokja behurcolásával is terjednek. 
 
Fertőző betegségeket és allergiás reakciókat válthat ki megtelepedésük és jelenlétük, hiszen gyakran olyan közegben élnek és táplálkoznak a csótányok, ahol fertőző anyagokkal is találkozhatnak (csatornák és szeméttárolók, szemétledobók), így irtásuk szükséges és ajánlatos.