Német csótány

 
Hazánkban a másik legelterjedtebb faj a közönséges csótány mellett a német csótány. Gyakran találkozhatunk vele bevásárló központokban, családi házakban, vendéglátó egységekben és emeletes házakban is. 
 A kifejlett példányok 12-17 mm-es nagyságúak és általában világos vagy sötétbarna színűek, Potrohukon két hosszanti csík található és hosszú csápjuk van. 
Kedvenc tartózkodási helyeik közé tartoznak az olyan helyiségek, ahol bőven találnak élelmiszert, ételt. A közönséges csótányokkal szemben ez a faj a mennyezeten is képes mászni. 
Fontos megjegyezni, hogy általában éjszakai életmódot folytatnak, tehát éjjel valószínűbb a megjelenésük. Nagyobb populációjú csótánykolónia esetén, azonban nappal is észlelhető a mozgásuk és jelenlétük. Napközben a csótányok előszeretettel bújnak el sötét helyeken, résekben, repedésekben. 
 
Aktívan, tehát egyik lakásból a másikba, illetve passzív módon, a csótány vagy petetokja behurcolásával is terjednek. 
 
Fertőző betegségeket és allergiás reakciókat válthat ki megtelepedésük és jelenlétük, hiszen gyakran olyan közegben élnek és táplálkoznak a csótányok, ahol fertőző anyagokkal is találkozhatnak (csatornák és szeméttárolók, szemétledobók), így irtásuk szükséges és ajánlatos.